Η σημασία του νοήματος που δίνουμε στα γεγονότα

9 Views

«Δεν είναι η κίνηση στους δρόμους που σε ενοχλεί, αλλά εκείνο που σε ενοχλεί πραγματικά, είναι η δυσκολία να διαχειριστείς την ενόχληση που προκαλείται από την κίνηση στους δρόμους.»
*The Cockroach Theory for Self Development by Sundar Pichai

Με πιο απλά λόγια αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο και μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα, αντιδράσεις και ενοχλητικές σκέψεις δεν είναι το γεγονός σαν γεγονός, αλλά η νοηματοδότηση που δίνουμε σε αυτό το ερέθισμα ( το γεγονός). Συνήθως, πίσω από τη δυσκολία διαχείρισης ενός περιστατικού «κρύβεται» μια σκέψη για τον εαυτό, τον κόσμο και τους άλλους. Κάποιες φορές θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν ένα μονόδρομο, σαν ένα γνωστό μονοπάτι σκέψης στο οποίο δεν υπάρχουν εναλλακτικές διέξοδοι νοηματοδότησης. 

Μini Homework σκέψης:
Μήπως το νόημα που δίνω σε αυτό το γεγονός τελικά αποτελεί την άποψη που έχω εγώ ο ίδιος για τον εαυτό μου; 

Μήπως παρατηρώ πως αυτή η άποψη που έχω για τον εαυτό μου έρχεται στην επιφάνεια αρκετά συχνά και πυροδοτείται από την επαφή με φίλους, συναδέλφους, συντρόφους κτλ; (π.χ. Αυτός ο οδηγός πάτησε την κόρνα του αυτοκινήτου του, καθώς διέσχιζα την πεζοδιάβαση, γιατί βιαζόταν, έπρεπε να τη διασχίσω πιο γρήγορα, όπως πάντα τίποτα δεν κάνω καλά.)

Μήπως υπάρχουν και άλλες οπτικές/εκδοχές αυτού του γεγονότος; 
(π.χ. Η απότομη αντίδραση του φίλου μου οφείλεται στο γεγονός πως είναι αγχωμένος αυτό το διάστημα και όχι επειδή δεν είμαι σημαντικός για εκείνον!)

Leave Comment