section-6c7c018

Γενικές Ερωτήσεις

Διαθέτει πτυχίο πανεπιστημίου ανώτατης εκπαίδευσης ψυχολογίας, με άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς επίσης μπορεί, να έχει επιλέξει και ολοκληρώσει πιο συγκεκριμένη εξειδίκευση ή μεταπτυχιακό. Ρόλος του είναι η παροχή ψυχοθεραπείας σύμφωνα με την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στην οποία έχει εκπαιδευτεί, η οποία του εξασφαλίζει και τον τίτλο του Ψυχοθεραπευτή. Πιο συγκεκριμένα, οι Ψυχολόγοι μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά εστιάζοντας σε δύο κρίσιμες σχέσεις: (α) τη σχέση μεταξύ της εγκεφαλικής λειτουργίας και της συμπεριφοράς και (β) τη σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος και της συμπεριφοράς. Ως επιστήμονες, οι Ψυχολόγοι συμβάλλουν σημαντικά στην εξεύρεση λύσεων στα επιμέρους προβλήματα, μέσα από την προσεκτική συλλογή πληροφοριών, την ανάλυσή τους, το πείραμα και την ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης, μέσω της εφαρμογής επιστημονικών αρχών και μεθόδων. Είναι, επίσης, δημιουργικοί, καθώς μεταφράζουν και συνθέτουν τα επιστημονικά ευρήματα με τρόπο που να είναι βοηθητικός και λειτουργικός για το άτομο. Ένας Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο στην αντιμετώπιση και θεραπεία ψυχικών διαταραχών και ψυχολογικών προβλημάτων και δυσκολιών, να τον βοηθήσει συμβουλευτικά προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις του, να συμβάλλει στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων, ώστε να βελτιώσει τον εαυτό του και την αυτογνωσία του. Σημαντικός είναι ο ρόλος του ψυχολόγου και στην ψυχοεκπαίδευση ενός ή περισσότερων ανθρώπων, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Στον ψυχολόγο μπορεί και έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί ο καθένας. Υπάρχουν εκείνοι που για κάποιους συγκεκριμένους λόγους δυσκολεύονται και έχει επηρεαστεί η λειτουργικότητά τους σε κάποιους τομείς και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Επίσης, υπάρχουν κι εκείνοι που επιθυμούν να βελτιωθούν και μέσα από την προσωπική τους ανάπτυξη γίνονται περισσότερο αποτελεσματικοί και ευτυχισμένοι στη ζωή τους. Πρόκειται για μια σημαντική «επένδυση» για τον εαυτό, την ευτυχία και την ευημερία του.
Μερικά από τα θέματα στα οποία μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής είναι: • Αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών. (έντονο άγχος, στρες, κρίσεις άγχους, κρίσεις πανικού, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, μετατραυματικό στρες, άγχος υγείας, διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων κ.α.) • Αντιμετώπιση δυσκολιών με τον εαυτό (έλλειψη διεκδικητικής συμπεριφοράς, αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης, δυσκολία διαχείρισης ή έκφρασης του θυμού, θύματα βίας, δυσκολίες στον ύπνο, χρόνια προβλήματα υγείας ή ασθένειας, αντιμετώπιση τραυματικών εμπειριών, δυσκολία λήψης αποφάσεων για τη ζωή, αναβλητικότητα, ενοχλητικές σκέψεις και συναισθήματα, δυσκολία προσαρμογής, πένθος/ απώλεια, μειωμένη απόδοση, έλλειψη ενδιαφέροντος, σωματικές εκδηλώσεις με ψυχολογικά αίτια, προβλήματα απομόνωσης κ.α.) • Αντιμετώπιση δυσκολιών στη φοιτητική ζωή- σπουδές (άγχος εξετάσεων, έκθεση σε κοινό, άγχος απόδοσης, δυσκολίες προσαρμογής, έλλειψη ενδιαφέροντος, δυσκολίες στις σπουδές, αναβλητικότητα, αποφυγές κ.α. ) • Αντιμετώπιση διαταραχών της διάθεσης (κατάθλιψη, μακροχρόνια θλίψη, δυσθυμία, διπολική διαταραχή κ.α.) • Αντιμετώπιση δυσκολιών στις διαπροσωπικές σχέσεις (προβλήματα σχέσεων με φίλους, συμφοιτητές, συναδέλφους, οικογένεια και σύντροφο, διαζύγιο/χωρισμός, δυσκολία στη σύναψη ή κακής ποιότητας διαπροσωπικές σχέσεις, σεξουαλικές δυσλειτουργίες κ.α.) • Αντιμετώπιση δυσκολιών στο εργασιακό περιβάλλον (έλλειψη διεκδικητικής συμπεριφοράς, αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης, δυσκολία διαχείρισης ή έκφρασης του θυμού, δυσκολία λήψης απόφασης, προβλήματα με συναδέλφους κ.α.) • Αντιμετώπιση φοβιών (έκθεση σε κοινό, πτήση, ασανσέρ, ειδικές φοβίες κ.α.) • Αντιμετώπιση διαταραχών πρόσληψης τροφής (βουλιμία, υπερφαγία κ.α.)
Είναι ένας επιστήμονας που, σύμφωνα με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που διαθέτει, βοηθά τον θεραπευόμενο να σταθεί στα δικά του πόδια, να βρει τις λύσεις που του ταιριάζουν και να πάρει τον έλεγχο της ζωής του στα χέρια του. Σίγουρα ο ψυχολόγος δε δίνει φάρμακα, δεν είναι ηθικός κριτής των πράξεων των άλλων, δεν κάνει το διαιτητή σε ζευγάρια, δεν αποφασίζει για λογαριασμό των άλλων, δεν είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο, δεν είναι ο φίλος που θα σας πει τι θα έκανε στη θέση σας. Πρόκειται για έναν συνεργάτη και σύμμαχο με βασικό στόχο την επίτευξη της ευημερίας του θεραπευόμενου. Οι ψυχολόγοι δε διαθέτουν «μαγικές δυνάμεις», δε μπορούν να διαβάσουν το μυαλό των ανθρώπων κάθε στιγμή, ούτε να διαλευκάνουν εγκλήματα και να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις των ανθρώπων. Ο ψυχολόγος που βρίσκεται απέναντι σας οφείλει να είναι ο σταθερός βράχος που θα σας στηρίξει, θα παρακολουθήσει και θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει τα σκαμπανεβάσματα της όλης διαδικασίας. Είναι συνέχεια παρών, αν και με διακριτικό τρόπο, είναι βοηθός και συνεργάτης σας, αλλά όχι φωτεινός παντογνώστης.
«Πρέπει να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από την ελπίδα ότι η θάλασσα θα γαληνέψει. Πρέπει να μάθουμε, να πλέουμε και με τους δυνατούς ανέμους». Σύμφωνα με τη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Προσέγγιση, σκοπός είναι να σας βοηθήσει να γίνεται «θεραπευτής» του εαυτού σας, μέσω της ενίσχυσης και εκμάθησης δεξιοτήτων τις οποίες θα μπορείτε να χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα, ακόμη και μετά το πέρας της θεραπείας. Στη συμβουλευτική και στη ψυχοθεραπεία λοιπόν, πηγαίνουμε για να αναπτύξουμε το δυναμικό μας και να «μεγαλώσουμε», αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη του εαυτού του! Η ψυχοθεραπεία συμβάλει στη συνεχή εξέλιξη του εαυτού και χρειάζεται να αντιλαμβανόμαστε όλες τις στιγμές που βιώνουμε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ως σύνολο. Πρόκειται για μια πορεία που δεν θα σχηματίζει μόνο μια ευθεία γραμμή, που δεν έχει σίγουρους σταθμούς, αλλά έχει σημαντικά λιμάνια τα οποία μες την ομίχλη δε φαίνονται κι όμως όσο τα πλησιάζουμε, μπορούμε να διακρίνουμε τη μεγάλη σημασία τους. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μόνο δράση, αλλά και αναμονή, τονίζοντας τη σημασία που έχει όχι μόνο το τι κάνουμε αλλά και τι δεν κάνουμε. Κάθε συνεδρία μπορεί να μην είναι υπέροχη, αλλά να έχει και κάποιες δυσκολίες. Δεν πρέπει να είναι τίποτα συγκεκριμένο. Είναι αυτό που είναι. Άλλοτε θα φεύγετε από τη συνεδρία και θα νιώθετε μια μεγάλη ικανοποίηση για τη γόνιμη συζήτηση που είχατε, κι άλλοτε θα αποχωρείτε κάπως πιο σκεπτικοί και συναισθηματικά φορτισμένοι με σκέψεις, αμφιβολίες και ανησυχίες, αλλά σίγουρα έχοντας κάνει σημαντικά βήματα προς όφελος του εαυτού και της ευημερίας του.
Έχει ως προϋπόθεση να κοιτάξετε κατάματα τον εαυτό σας. Δεν θα είστε μόνοι σας σε αυτό καθώς ο θεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να δουλέψετε μαζί προς αυτή την κατεύθυνση. Θα δουλέψετε μαζί για: (1) να αναπτύξετε μεγαλύτερη επίγνωση για το τι ακριβώς σας προκαλεί το πρόβλημα (για παράδειγμα, συγκεκριμένοι τρόποι σκέψης, αποφευκτικές συμπεριφορές, ζητήματα έκφρασης ή διαχείρισης συναισθημάτων ή το επικοινωνιακό στυλ σας, (2) να καταλάβετε πως τα μοτίβα που ακολουθείτε λειτουργούν αποτελεσματικά για εσάς ή όχι και (3) να πειραματιστείτε με διαφορετικούς τρόπους σκέψης, συσχέτισης και αντιμετώπισης καταστάσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής συνεργασίας, είναι πιθανό να υπάρχουν στιγμές που θα αισθανθείτε χειρότερα προτού όντως αισθανθείτε καλύτερα. Όταν αισθάνεστε άσχημα, θυμηθείτε ότι τα παλιά μοτίβα που ακολουθούσατε, επίσης, σάς δημιουργούσαν δυσφορία. Ίσως αξίζει να δοθεί λίγος χρόνος για να δείτε αν αυτή η δύσκολη στιγμή που βιώνετε θα ανοίξει το δρόμο σε κάτι καλύτερο μακροπρόθεσμα. Τέλος, είναι σημαντικό να μεταφέρετε τους προβληματισμούς, να εκφράσετε τις ενοχλητικές σκέψεις και τα συναισθήματά σας στον ψυχοθεραπευτή σας, διότι αποτελούν σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.
Επειδή ο θεραπευτής σας δεν θα ζήσει άμεσα τις συνέπειες των επιλογών σας, τυπικά θα αποφύγει τις άμεσες οδηγίες. Υπάρχουν σίγουρα εξαιρέσεις σε αυτό δηλαδή, αν υπάρχει κάποια ανησυχία για την ασφάλειά σας, θα μπορούσε να οδηγήσει τον θεραπευτή σας να είναι πιο ξεκάθαρος και συμβουλευτικός μαζί σας από ό, τι συνήθως. Συνήθως, θα σας κάνει ερωτήσεις για να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε και γιατί. Θα αντικατοπτρίζει αυτά που είπατε για να σας βοηθήσει να τα ακούσετε με «καθαρό μυαλό» και να διευκολύνετε μια ενδελεχή διερεύνησή τους. Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας καθοδηγήσει να εξετάσετε και άλλες επιλογές που δεν είχατε φανταστεί ή να σκεφτείτε σοβαρά τις θετικές ή αρνητικές συνέπειες της λήψης μιας συγκεκριμένης απόφασης. Αν δουλεύετε με τον ίδιο θεραπευτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να σας υπενθυμίσει τις προηγούμενες αποφάσεις σας (και τις συνέπειές τους) ή να τονίσει τα επαναλαμβανομένα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε με μία απόφαση και πώς να αντιμετωπίσετε το αποτέλεσμά της.
Η ψυχοθεραπεία αφορά ένα εύρος διαφορετικών θεμάτων ψυχικής υγείας, από σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, μέχρι και το γενικό στρες. Οι άνθρωποι συχνά αναζητούν θεραπεία, εάν αισθάνονται στενοχωρημένοι, δυστυχισμένοι ή αν δεν αποδίδουν καλά στις σχέσεις ή τη σταδιοδρομία τους, γεγονός που αποτελεί σημάδι υγείας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λειτουργείτε προστατευτικά προς τον εαυτό σας, να αναγνωρίζετε και να ξέρετε ότι χρειάζεται λίγη βοήθεια για να ξεπεράσει ένα αγχωτικό γεγονός ή κάποιον να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.
Εάν ακόμη δεν έχετε καταλήξει για το εάν σας βοηθάει η όλη διαδικασία ή όχι, πρέπει να πάρετε την ευθύνη και να ρωτήσετε πρώτα τον εαυτό σας: Προσπαθώ ειλικρινά; Δουλεύω σοβαρά και υπεύθυνα ώστε να λύσω τα προβλήματα μου; Φροντίζω να επικοινωνώ σωστά τα θέματα που με απασχολούν στον θεραπευτή μου; Φοβάμαι κάτι; Αμφιβάλλω για κάτι; Υπάρχει κάτι που με δυσκολεύει πολύ και δε με βοηθά να συνεχίσω; Εάν η απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα είναι καταφατική, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε μια συζήτηση με τον ψυχοθεραπευτή σας. Αναφέρετε ξεκάθαρα τις αμφιβολίες και τους προβληματισμούς σας και συζητήστε με ειλικρίνεια για τη διαδικασία και την πορεία της ψυχοθεραπείας σας. Εάν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η μη ξεκάθαρη άποψη σας για την ποιότητα της θεραπείας σας παραμένει, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συνεχίσετε την ψυχοθεραπεία σας με άλλον ειδικό.
Πρώτα απ’ όλα προσπαθήστε να σιγουρευτείτε γι’ αυτά τα συναισθήματα και εν συνεχεία να ξεπεράσετε τις αναστολές σας και να δοκιμάσετε να τα συζητήσετε με τον ψυχοθεραπευτή σας, εφόσον αφορούν τον ίδιο. Η συζήτηση με τον ψυχοθεραπευτή σας πιθανότατα θα σας βοηθήσει να συγκεκριμενοποιήσετε αυτά τα συναισθήματα και να καταλάβετε τα αίτια προέλευσης τους. Ίσως να έχετε παρεξηγήσει κάποια στάση ή συμπεριφορά από την πλευρά του ειδικού, ίσως να έχετε μεγαλοποιήσει κάτι στο μυαλό σας. Το άμεσο μέλλον θα δείξει εάν και κατά πόσο τα συναισθήματα σας ήταν παραπλανητικά ή όχι.
Το ιδανικό ψυχοθεραπευτικό ταίριασμα είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο! Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να δίνετε κάποιο χρόνο για να αποφασίσετε εάν μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τον ψυχοθεραπευτή, ώστε να έχετε ευκαιρίες να διαμορφώσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τον επαγγελματικό του εαυτό, αλλά και για να παρατηρήσετε πως αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.
Συνήθως, η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει είτε βραχυπρόθεσμη, είτε μακροπρόθεσμη δέσμευση. Οι πρώτες συνεδρίες χρησιμεύουν συνήθως για να διαπιστώσετε μαζί με το θεραπευτή εάν μπορεί να σας βοηθήσει. Στις αρχικές συναντήσεις, στόχος είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Αυτό γίνεται με τη διαδικασία των ερωτήσεων – απαντήσεων, με σκοπό την βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης που αντιμετωπίζετε. Θα σας ζητηθεί να μιλήσετε για τις συγκεκριμένες ανησυχίες που σας οδήγησαν στην αναζήτηση ψυχοθεραπείας, καθώς και στοιχεία του ευρύτερου ιατρικού, κοινωνικού και οικογενειακού ιστορικού σας που θα βοηθήσουν το θεραπευτή να σας γνωρίσει καλύτερα. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται αμηχανία ή χρειάζονται τον χρόνο τους για να μιλήσουν ανοιχτά για τα συμπτώματα και το ιστορικό τους, γεγονός κατανοητό και αποδεκτό. Για άλλους πάλι, αυτή είναι μια εξαιρετικά ανακουφιστική εμπειρία. Όπως και να έχει, είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει μία μόνιμη αλλαγή ή λύση για μακροχρόνια μοτίβα σκέψης, σχέσεων ή συμπεριφοράς μέσα σε λίγες συνεδρίες.
Η θεραπευτική σχέση διαφέρει από τις άλλες σχέσεις. Δεν είναι αμοιβαία, ούτε «αμφίδρομη». Κατά πάσα πιθανότητα θα μοιραστείτε τις προσωπικές σας λεπτομέρειες με το θεραπευτή σας και αυτός δεν θα ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο. Το γεγονός ότι μόνο ο θεραπευόμενος μοιράζεται δε χαρακτηρίζεται από σκληρότητα ή ματαίωση, ούτε είναι ενδεικτικό στοιχείο της εμπιστοσύνης ή της συμπάθειας απέναντι στο θεραπευτή. Οι θεραπευτές, θέτουν όρια σε σχέση με το είδος των προσωπικών πληροφοριών που θα μοιραστούν μαζί σας, καθώς και πότε χρειάζεται να διατηρηθεί το κέντρο εστίασης εκεί που πρέπει, δηλαδή σε εσάς, τους θεραπευτικούς σας στόχους, σε ορισμένους τύπους και τεχνικές θεραπείας, με σκοπό να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας. Τα όρια που τίθενται από έναν θεραπευτή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα πρότυπο οριοθέτησης για εσάς και τους άλλους γύρω σας.
Ωστόσο, οι παρακάτω ερωτήσεις αποτελούν ένα καλό βοήθημα για την αξιολόγηση μιας καλής ψυχοθεραπευτικής σχέσης. • Ο θεραπευτής μεταδίδει επαγγελματισμό (στη συνομιλία, στο περιβάλλον γραφείου, στην περιγραφή των πρακτικών του σχετικά με την ακύρωση των συνεδριών, τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κ.λπ.); • Κάνει στοχαστικές ερωτήσεις; • Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζετε στην αρχή της ψυχοθεραπείας, πόσο άνετα αισθάνεστε να μιλήσετε ανοιχτά με το θεραπευτή; • Σας αρέσει το επικοινωνιακό στυλ του, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασής του μαζί σας, τη χρήση χιούμορ, την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να συζητά τη συναισθηματική σας κατάσταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας; • Ο θεραπευτής έχει απαντήσει ικανοποιητικά στις ερωτήσεις σας σχετικά με την κλινική του εμπειρία και το είδος θεραπείας που θα ακολουθήσει;
Ο ψυχοθεραπευτής δεσμεύεται νομικά και επαγγελματικά από το απόρρητο, δηλαδή είναι υποχρεωμένοι αυστηρά να μην αναπαράγουν ότι λέγεται στις ιδιωτικές συνεδρίες. Από την αρχή της συνεργασίας επισημαίνεται και σας γνωστοποιείται ότι είναι νομικά και ηθικά εμπιστευτική η σχέση, κάτι το οποίο διασφαλίζει και βοηθάει στο χτίσιμο μιας θεραπευτικής σχέσης βασισμένης στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη που δεν έχετε σε οποιοδήποτε άλλο είδος σχέσης. Υπάρχουν, ωστόσο, εξαιρέσεις από το απόρρητο. Για παράδειγμα στις περιπτώσεις όπου ο θεραπευόμενος εκφράζει την επιθυμία να κάνει κακό στον εαυτό του ή σε κάποιον άλλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ψυχολόγος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην άρση του απορρήτου.
Η αναζήτηση ψυχοθεραπείας και βοήθειας είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι διορατικότητας και θάρρους. Αν είχατε πρόβλημα με το άσθμα σας, δεν θα διστάζατε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή εισπνοής ή να πάτε να δείτε ένα γιατρό. Όμως για ποιον λόγο, όταν κάποιος αισθάνεται άγχος ή έχει καταθλιπτική διάθεση ή καλείται να ξεπεράσει έναν θάνατο ή έναν χωρισμό, ξαφνικά ενισχύεται η αντίληψη του τρελού ή του αδύναμου; Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική, γιατί να τη διακρίνουμε, λοιπόν; Η ικανότητα κάποιου να πει, «εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, ας το διορθώσω, ας λάβω βοήθεια, καθοδήγηση και τις απόψεις κάποιου εμπειρογνώμονα», είναι ένα τεράστιο σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας. Στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας. Αρκετοί συνηθίζουν να μη μιλούν ανοιχτά για αυτήν τους την απόφαση ή να το κρατούν μυστικό, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση του στίγματος. Η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα ψυχικής υγείας έχουν συμβάλλει στη μείωση της πεποίθησης της ψυχοθεραπείας ως ταμπού.
Ο θεραπευτής σας δεν μπορεί να είναι φίλος σας, επειδή αυτό θα δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται δυαδική σχέση. Οι δυαδικές σχέσεις παρουσιάζονται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε δύο πολύ διαφορετικούς τύπους σχέσεων ταυτόχρονα. Οι περισσότερες δυαδικές σχέσεις είναι μη δεοντολογικές στη θεραπεία. Μια από τις δυσκολίες με τις δυαδικές σχέσεις είναι ότι ένα πρόβλημα στη μια μορφή σχέσης, μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει προβλήματα στη θεραπευτική σχέση. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να τηρούνται τα όρια και να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.
Είναι σημαντικό να έχετε κοινωνική στήριξη, αλλά οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια ακρόαση. Είναι καταρτισμένοι με δεξιότητες για να σας βοηθήσουν να λύσετε τα προβλήματά σας, να πάρετε αποφάσεις, να αναπτύξετε δεξιότητες, να βελτιώσετε ή να αντικαταστήσετε μη βοηθητικές στρατηγικές ή αρνητικά πρότυπα σκέψης, με βασικό σκοπό την ευημερία του εαυτού. Δεν πρόκειται απλά για έναν ακροατή που ακούει τις δυσκολίες σας, αλλά είναι κάποιος που μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματά σας, με τον τρόπο που σας ταιριάζει. Ένας θεραπευτής μπορεί να προσφέρει μια αντικειμενική γνώμη, η οποία είναι σημαντική. Όταν μιλάτε με τους φίλους και την οικογένειά σας, μπορεί να μην εκφράσετε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, λόγω της στενής σχέσης σας. Ένας ψυχοθεραπευτής είναι εκπαιδευμένος ώστε να διαγιγνώσκει και να διαχειρίζεται ψυχολογικά ζητήματα. Δεν καταλαμβάνεται από καμία προκατάληψη, με την έννοια της ύπαρξης ενός απώτερου κινήτρου ή να θέλει να σας στρέψει προς έναν ορισμένο δρόμο. Ο ψυχοθεραπευτής διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία ώστε να διαχωρίζει τη θέση του και να μην προβάλει και συγχέει τα δικά του θέματα, όταν προσομοιάζουν με εκείνα ενός θεραπευόμενου. Οι συμβουλές φίλων, προσφέρονται με καλή πρόθεση, αλλά σπάνια, κάποιος εντέλει τις ακολουθήσει και τις εφαρμόζει, όσο λογικές κι αν ακούγονται, λόγω του ότι δεν είναι αποτέλεσμα εσωτερικής δικής του διεργασίας και συνειδητοποίησης, αλλά μια έτοιμη λύση κάτι που έρχεται «από έξω» χωρίς να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του θεραπευόμενου. Οι φίλοι συχνά συμπαραστέκονται, λέγοντάς ότι «όλα θα πάνε καλά». Ωστόσο μπορεί να υπάρχει ανάγκη να μείνουμε έστω και για λίγο, ακόμη και με τα πιο δυσάρεστα συναισθήματά μας προκειμένου να επιτύχουμε περισσότερο «φώς» στη ζωή μας στη συνέχεια.
Η θεραπεία δεν υποτίθεται ότι θα διαρκέσει μια ζωή. Μπορεί να αισθανθείτε την ανάγκη να κάνετε ψυχοθεραπεία στη ζωή σας μια φορά και το αποτέλεσμά της να σας συντροφεύει για πάντα, αλλά μπορεί επίσης να ολοκληρώσετε έναν ψυχοθεραπευτικό κύκλο επιτυγχάνοντας τους θεραπευτικούς σας στόχους, αλλά στο μέλλον να προκύψουν νέες δυσκολίες ή να επανεμφανιστούν παλιές. Οι περισσότερες μορφές της θεραπείας όπως, η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως λιγότερο από ένα έτος θεραπείας. Αυτό είναι συνήθως υπό τη μορφή μιας εβδομαδιαίας συνεδρίας μιας ώρας. Ιδανικά, μπορείτε να εντάξετε τη θεραπεία σε κάποια φάση της ζωής σας, να μάθετε νέους τρόπους να διαχειρίζεστε τις καταστάσεις, να ξεπερνάτε θέματα, να βρείτε καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης και να προχωρήσετε κοιτάζοντας τη ζωή σας και τις πτυχές της με πιο βοηθητική και λειτουργική ματιά.
Όταν οι στόχοι που έχετε θέσει με τον ψυχοθεραπευτή σας παρατηρείτε από κοινού και νιώθετε σιγουριά ότι έχουν επιτευχθεί πρόκειται για μια καλή ευκαιρία να συμφωνήσετε να προχωρήσετε στη σταδιακή αραίωση των συνεδριών. Είναι σημαντικό να μη γίνει απότομα, αλλά με σταθερά βήματα, ώστε να έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια ανασκόπηση στο ψυχοθεραπευτικό ταξίδι που ολοκληρώνεται, για να θυμηθείτε τις δυσκολίες, να αξιολογήσετε την πορεία, να παρατηρήσετε διαφορές του πριν και του τώρα, να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας για την εξέλιξή του, καθώς και να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες χωρίς κάποια βοήθεια, αλλά και να διασφαλιστούν τα αποτελέσματα της θεραπευτικής έκβασης. Είναι σημαντικό για τη συνεργατική σχέση σας με τον ψυχολόγο να γνωστοποιήσετε τους λόγους που σας ωθούν να ζητήσετε την ολοκλήρωση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, καθώς και να σας δοθεί η ευκαιρία να αξιολογήσετε αυτήν την παρόρμηση και να συζητήσετε τους προβληματισμούς σας. Με αυτόν τον τρόπο το κλίμα μπορεί να παραμείνει θετικό και ξεκάθαρο ανάμεσα σε σας και τον ειδικό, ανεξαρτήτως της απόφασης σας να ολοκληρώσετε την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Εφόσον οι συνεδρίες διακοπούν ομαλά και σε ήπιο κλίμα, δεν αποκλείεται μια νέα μελλοντική συνεργασία μεταξύ σας, εφόσον και οι δύο θέλετε να δεσμευτείτε εκ νέου σε μια ψυχοθεραπευτική σχέση. Να θυμάστε πάντα πως εσείς αποφασίζετε πότε θέλετε να ξεκινήσετε και πότε θέλετε να σταματήσετε τη συνεργασία σας με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Είστε σίγουροι ότι τελείωσε; Εάν δεν μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι η ψυχοθεραπευτική διαδικασία έφτασε στο τέλος της, τότε μάλλον το τέλος δεν ήρθε ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε να κάνετε ακόμη δουλειά με τον εαυτό σας, πριν διακόψετε εντελώς.
Εάν δεν μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι η ψυχοθεραπευτική διαδικασία έφτασε στο τέλος της, τότε μάλλον το τέλος δεν ήρθε ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε να κάνετε ακόμη δουλειά με τον εαυτό σας, πριν διακόψετε εντελώς.