Η σημασία του να λες όχι

8 Views

Μερικοί τρόποι να πεις ΟΧΙ
.
Παρατηρείς πως αναλαμβάνεις ευθύνες/ δουλειές/ πρότζεκτ/ υποχρεώσεις άλλων/ προτάσεις, γιατί σου είναι αδύνατον ή δύσκολο να αρνηθείς;
Και ως επακόλουθο νιώθεις εξουθενωμένος, εγκλωβισμένος, πιεσμένος, παραμελείς τις δικές σου υποθέσεις, υποχρεώσεις, στιγμές ευχαρίστησης και ελεύθερου χρόνου;
Τι πιστεύεις πως κερδίζεις μη λέγοντας όχι;
Γιατί το να αρνηθείς, να εκφράσεις την επιθυμία, τη δυσαρέσκειά σου, να θέσεις όρια είναι κάτι «κακό»;
.
Το Assertiveness σημαίνει βεβαιότητα, από ψυχολογικής και ψυχοθεραπευτικής άποψης πρόκειται για δεξιότητες (που μαθαίνονται), καθώς και η ποιότητά τους, η οποία αντικατοπτρίζει και αναδεικνύει την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά για τον εαυτό, γεγονός που εκδηλώνεται μέσω μιας μη επιθετικής επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Μέρος του να εκφράζεσαι με θετική συμπεριφορά (#assertive #behaviour ) περιλαμβάνει την ικανότητα να εκφράζεις με κατάλληλο τρόπο τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα.
.
Τύποι συμπεριφορών επικοινωνίας με βασικά χαρακτηριστικά
•Άμεση επιθετικότητα με αυταρχισμό, αλαζονεία, ισχυρογνωμοσύνη, μηδενική ανεκτικότητα.
•Έμμεση επιθετικότητα με σαρκασμό, χειραγώγηση, παραπλανητικότητα, υπονοούμενα, διφορούμενα μηνύματα, δημιουργία ενοχής.
•Υποχωρητικότητα/ Παθητικότητα με αναποφασιστικότητα, απολογητική διάθεση, γκρίνια.
•Θετική επικοινωνία με αμεσότητα, ειλικρίνεια, αποδοχή, ευθύτητα, υπευθυνότητα και αυθορμητισμό.
.
Η θετική συμπεριφορά, πέρα από τη λεκτική επικοινωνία, την επιλογή των λέξεων και το νόημά τους, εκδηλώνεται μέσω της οπτικής επαφής, της στάσης του σώματος, τις χειρονομίες, τον τόνο και την ένταση της φωνής, την περίσταση και την επιλογή του χρόνου.

Leave Comment