Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (Cognitive Behavioral Therapy)

Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (Cognitive Behavioral Therapy)

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ) αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μοντέλο ψυχοθεραπείας. Οι κυριότεροι λόγοι της διάδοσης της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας είναι η συντομία των παρεμβάσεων και η υψηλή αποτελεσματικότητά της, η οποία έχει καταδειχθεί σε έναν μεγάλο αριθμό κλινικών ερευνών.

Το Γνωσιακό Συμπεριφοριστικό Μοντέλο Θεραπείας βασίζεται στα πορίσματα της βασικής ψυχολογικής έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις επηρεάζει τόσο τα συναισθήματά μας, όσο και τη συμπεριφορά μας. Βασική αρχή της προσέγγισης είναι ότι δεν είναι τα γεγονότα αυτά καθαυτά που καθορίζουν τον τρόπο που νιώθουμε, αλλά το πώς ο καθένας μας τα αντιλαμβάνεται.

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία μελετά τις Γνωσίες, δηλαδή τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τις αντιλήψεις, τα γνωστικά σχήματα με τα οποία ερμηνεύουμε τον εαυτό, τον κόσμο και τους άλλους, καθώς και τη Συμπεριφορά, δηλαδή τη σύνδεση μεταξύ των διαφόρων μορφών συμπεριφοράς και των συνθηκών μέσα στις οποίες εμφανίζονται. Αυτοί οι δυο τομείς και οι τεχνικές τους λειτουργούν συνδυαστικά για την επίλυση προβληματικών καταστάσεων και δυσκολιών που αντιμετωπίζει το άτομο.

Σύμφωνα με μια δεύτερη βασική αρχή κάθε μορφή συμπεριφοράς είναι μαθημένη, και επομένως μπορεί να τροποποιηθεί μέσα από μία νέα διαδικασία μάθησης. Χαρακτηρίζεται ως επί το πλείστον από την εστίαση στο παρόν και την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον θεραπευόμενο την περίοδο που ζητάει βοήθεια.

Στόχος της θεραπείας είναι ο θεραπευόμενος, μέσα από την ενεργό συμμετοχή του και τη συνεργασία με τον θεραπευτή, να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τον τρόπο που ο ίδιος ερμηνεύει τα γεγονότα της ζωής του, αλλά και τη σχέση ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του.Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία είναι μια εμπειρικά τεκμηριωμένη μορφή ψυχοθεραπείας, η οποία βρίσκει αποδεδειγμένα εφαρμογή σε ένα πλήθος προβλημάτων και ψυχικών διαταραχών. Βάσει μελετών αποτελεσματικότητας, η ΓΣΘ έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, αποτελεί θεραπεία εκλογής και εφαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών δυσκολιών, όπως:

 • Άγχος, πανικός, γενικευμένο άγχος, μετατραυματικό άγχος, αγοραφοβία, κοινωνική
  φοβία, ειδικές φοβίες
 • Έμμονες ιδέες, ψυχαναγκασμοί – καταναγκασμοί
 • Προβλήματα διάθεσης, κατάθλιψη και διπολική διαταραχή
 • Διαταραχές προσωπικότητας
 • Διαταραχές προσωπικότητας
 • Βουλιμία, ανορεξία, υπερφαγία και άλλες διαταραχές πρόσληψης τροφής
 • Σεξουαλικές δυσλειτουργίες και προβλήματα σχέσεων
 • Διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων, χρόνιος πόνος, διαταραχές ύπνου και άγχος υγείας
 • Σχιζοφρένεια

Τέλος, Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία προσφέρουν Ψυχολόγοι ή Ψυχίατροι, νόμιμοι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, οι οποίοι εξειδικεύονται στο Γνωσιακό Συμπεριφοριστικό Μοντέλο και έχουν εκπαιδευτεί από πιστοποιημένους φορείς. Η Στέλλα Μάζη διαθέτει πιστοποιημένη κατάρτιση σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας ( European Association for Behavioural and Cognitive Therapies – EABCT ).